چگونه میتوان تعمیر اجاق گاز قدیمی را انجام داد؟ آیا امکان تعمیر اجاق گاز قدیمی وجود دارد؟ اجاق گاز یکی از لوازمهای آشپزخانه است که در تمامی خانههای مسکونی یافت میشود. اجاق گازها در اندازههای کوچک و بزرگ، خیلی ساده یا دارای امکانات پیشرفته، بدون فر یا دارای فر در خانهها و حتی محل کار مورد استفاده هر روزه افراد قرار میگیرند.
برای آشپزی و دمکردن چای نیاز به گرمای مستقیم و شعله میباشد که با توجه به دسترسی راحت و همچنین مقرون به صرفه بودن گاز، اجاق گاز بیشترین کاربرد را در این زمینه دارد.
اجاق گازها آنقدر ساده کار میکنند که شاید به نظر نرسد که به سرویس و نگهداری نیاز داشته باشند. ولی باید این نکته را بدانید که برای استفاده بهینه، مقرون به صرفه و جلوگیری از خرابیهای احتمالی، اجاق گازها هم قطعا نیاز به سرویس شدن دارند، بخصوص اگر دارای امکانات خاصی مانند فر باشند.
به همین دلیل ما در این مقاله سعی کردهایم با استفاده از تجارب تعمیرکاران متخصص، آموزش تعمیر اجاق گاز و نحوه عیب یابی و رفع مشکل این وسیله در منزل را به شما بیاموزیم تا در صورت بروز مشکل بدون نیاز به حضور تکنسین در محل خودتان بتوانید پی به ایراد دستگاه برده و مشکلات آن را رفع نمایید. با ما همراه باشید.
طریقه نصب اجاق گاز
قبل از مبحث سرویس و تعمیر اجاق گاز قدیمی باید نکاتی درباره نصب آن بدانیم. با رعایت نکات گفته شده میتوانید به راحتی اجاق گاز خود را نصب نمایید.
· از نصب اجاق گاز در محیطهای کوچک و در بسته که امکان خارج شدن گازهای حاصل از سوخت نیست، خودداری کنید.
· اجاق را در مسیر وزش باد نصب نکنید.
· در قسمت محل اتصال دو سر شیلنگ به لوله کشی گاز باید از بست مناسب استفاده شود.
· طول شیلنگ نباید از ۱٫۵ متر بیشتر باشد و شیلنگ بایستی مخصوص گاز باشد.
· پس از نصب اجاق گاز با کف صابون محل اتصال دو سر شیلنگ را از نظر نشت گاز تست نمایید.
· از سر رفتن غذا بر روی اجاق پیشگیری کنید.
· هنگام شستشوی سینیهای اطراف مشعلها از سیم ظرفشویی استفاده نکنید. برای این منظور از پارچه نمدار همراه با مواد شوینده مخصوص اجاق گاز استفاده کنید و پس از آن سینی را خشک نمایید.
تعمیر اجاق گاز قدیمی:
آیا میدانید تعمیر اجاق گاز قدیمی را باید از کجا شروع کنیم؟ برای تعمیرات اجاق گاز در محل ابتدا باید آن را عیبیابی کرد. اما باید برای عیبیابی اجاق گاز باید با مشکلات و معایب آن آشنا باشیم. یعنی باید بدانیم که هر عیب از کجا نشأت میگیرد. در ادامه این مقاله خواهید دانست که چطور میتوانیم عیبیابی کنیم و بعد از آن به حل مشکل پیش آمده بپردازیم.
عیب یابی و تعمیر اجاق گاز قدیمی
عیب: پیلوت خاموش میشود.
اگر این اتفاق برای اجاق گاز شما رخ داده است نشان میدهد که مقدار گازی که به پیلوت میرسد کم است.
برای رفع این مشکل باید شعله پیلوت را تنظیم نمایید. اگر اجاق گاز شما از نوع مخلوطکن دار میباشد، باید صفحه محفظه آن را کمی ببندید.
عیب: مشعلهای فوقانی اجاق گاز روشن نمیشود.
این عیب زمانی رخ میدهد که پیلوت خاموش باشد یا سوراخهای مشعل یا پیلوت مسدود شده باشند.
برای رفع این مشکل پیلوت را روشن کنید، بعد از آن سوراخهای مشعل را به دقت توسط یک میله باریک یا برس کوچک تمیز کنید. شما میتوانید نازل پیلوت را تمیز یا تعویض نمایید.
عیب: نوک مشعلها زرد رنگ میسوزد.
در صورتی که نسبت هوا در مخلوطکن کم باشد نوک مشعلها به رنگ زرد در میآید. برای رفع این عیب باید صفحه تنظیم مخلوط کن را کمی باز کنید و همچنین در اجاق گازهای جدید اگر فاصله نازل تا لوله رابط به هم خورده باشد، آن را تنظیم نمایید. در تعمیر اجاق گاز قدیمی معمولا این مشکل بیشتر وجود دارد.
عیب: شعله وزش دارد و صدا میکند.
اگر نسبت هوا به گاز در مخلوط زیاد باشد این مشکل پیش میآید. برای رفع این مشکل باید صفحه مخلوطکن را کمی ببندید.
عیب: شعله با دود میسوزد.
درصورتی که مقدار گاز نسبت به مقدار هوا در مخلوط گاز و هوا بیشتر باشد این اتفاق میافتد. برای رفع این عیب هنگام تعمیر اجاق گاز قدیمی کافیست تا مقدار گاز را کم کنید. در صورت باز شدن بیش از حد نازل آن را تعویض نمایید.
عیب: شعله مشعل خیلی بلند است
دلیل این اتفاق زیاد بودن مقدار گاز و هوا میباشد. برای رفع این مشکل در اجاقهای قدیمی باید مقدار گاز و هوا را کم کنید
عیب: فر روشن نمیشود
این اتفاق زمانی رخ میدهد که شعله پیلوت خاموش باشد یا اینکه تایمر در وضعیت صحیحی تنظیم نشده باشد. برای حل این مشکل هنگام تعمیر اجاق گاز قدیمی تنها کافیست تا پیلوت را روشن کنید و اگر تایمر تنظیم نبود آن را تنظیم نمایید تا مشکل برطرف شود.
عیب: فر در درجه حرارت تنظیم شده ثابت نمیماند
اگر ترموستات فر بطور صحیح تنظیم نشده باشد این اتفاق میافتد. برای رفع این عیب باید ترموستات فر را آزمایش و تنظیم نمایید. تنظیم ترموستات در هنگام تعمیر اجاق گاز قدیمی بسیار با اهمیت است.
نحوه تنظیم شعله اجاق گاز
زمانی که دکمه مشعل در بالاترین حد خود قرار داشته باشد شعله اطراف مشعل باید آبی بوده و ارتفاع آن باید حدود ۲۰ میلیمتر باشد. در غیر این صورت شعله احتیاج به تنظیم دارد و برای این کار باید با آچار مناسب مهره تنظیم گاز را در جهت حرکت عقربههای ساعت و یا برعکس حرکت داد تا به حالت عادی برسد.
اگر بعد از تنظیم شعلههای اجاق گاز، شعلهها خاموش شدند علت های متعددی میتواند داشته باشد که در ادامه مقاله تعمیر اجاق گاز قدیمی به آنها میپردازیم:
علتهای متعدد خاموش شدن شعله اجاق گاز
1. کثیف بودن شعله ها که با تمیزکردن آن ها این مشکل رفع میشود.
2. وقتی قسمتی از اجاق گاز عملکرد درستی نداشته باشد. ترموکوپل مانند یک سیستم ایمنی عمل کرده و خود به خود شعله را خاموش میکند.
3. اگر شعله اجاق گاز بعد از رها کردن ولوم خاموش شد نشان از خرابی ترموکوپل دارد.
4. در صورتی که ولوم گاز خراب باشد مشعلهای گاز خاموش میشوند.
5. در صورتی که الکترودهای جرقه زن به خوبی در جای خود در فر اجاق گاز قرار نگرفته باشند نیز امکان خاموششدن شعله وجود خواهد داشت.
6. عدم جای گیری سر شعلهها موجب خاموشی شعله میشود.
7. مسدود شدن و کثیف بودن مشعلها و سوراخهای آن نیز از عوامل خاموش شدن شعله است.
آموزش تعمیر روشن نشدن اجاق گاز قدیمی
روشن نشدن اجاق گاز یا فر از آن دسته مشکلاتی است که ممکن است خیلی وقتها برای اجاق گاز شما پیش بیاید. در این بخش علتهای پیش آمدن مشکل روشن نشدن اجاق گاز بررسی شدهاند. در صورتی که با مشکل روشن نشدن فر اجاق گاز روبرو شدید، از موارد زیر برای تعمیرات اجاق گاز استفاده کنید.
برای پیدا کردن این مشکل در هنگام تعمیر اجاق گاز قدیمی باید به سراغ بخشهای زیر بروید:
1. فیوز
2. المنت کبابپز
3. المنت پخت
4. المنت سطح گرمکننده
5. ترموکوپل
بخش اول: فیوز
آموزش تعمیر فیوز در اجاق گاز به شکل زیر است:
§ در این بخش منظور از فیوز، فیوز داخلی دستگاه است.
§ بعضی از فرها دارای فیوز داخلی هستند.
§ اگر مشکلی در سیم یا سایر اجزای برقی دستگاه پیش بیاید، میتواند فیوز را از کار بیندازد.
§ از کارافتادن یکی از اجزای برقی داخلی دستگاه نشاندهنده اتصال کوتاه و خرابی فیوز داخلی دستگاه است.
§ اغلب فرهایی که از فیوز استفاده میکنند، دارای نشانگری هستند که مشخص میکند کدام مدار تحت تأثیر یک فیوز معین است.
§ در صورتی که هر یک از فیوزها خراب شد باید المنت فر و سیمکشی فیوز را بررسی کنید.
§ علت خراب شدن فیوز را قبل از تعویض و تعمیر آن مشخص کنید تا پس از تعویض مجدداً دچار مشکل نشود.
§ در هنگام تعویض فیوز جریان نامی آن را تغییر ندهید.
§ پیش از تعویض فیوز دستگاه را از برق بکشید تا از خطر برقگرفتگی و آسیبهای ناشی از آن جلوگیری کنید.
بخش دوم: المنت کبابپز
تعمیر المنت کبابپز در آموزش تعمیر اجاق گاز قدیمی به شرح زیر است:
محل قرارگیری المنت کبابپز در قسمت بالایی فر است. این بخش وظیفه تولید حرارت در هنگام گریلکردن را بر عهده دارد. اگر المنت کبابپز خراب شود با نشانههای ظاهری همراه است.
این نشانه های ظاهری عبارتند از:
1. سیاه شدن المنت و مشاهده نشانههایی از سوختگی
2. قرمز نشدن المنت در هنگام روشن کردن آن
3. جدا شدن المنت
پیش از بررسی المنت، برق دستگاه را قطع کنید. پنل پشت را بردارید و پایانههای المنت کبابپز را پیدا کنید. پایانههای المنت کبابپز و سیمها را به دقت بررسی کنید. به دنبال علائمی از داغ شدن بیش از حد و یا آسیبدیدگی بگردید.
بخش سوم: المنت پخت
تعمیر المنت پخت در تعمیر اجاق گاز قدیمی به شرح زیر است:
محل قرارگیری المنت پخت در پایین فر است. بیشتر فرهای برقی دارای هر دو المنت بالا و پایین هستند. در اکثر گازهای فردار هردوی این المنتها میتوانند بهطور همزمان یا به صورت مجزا از هم روشن شوند.
اگر هردوی این المنتها باهم روشن شوند 90 درصد از گرمای موردنیاز در هر سیکل پخت توسط المنت پایینی تأمین میشود. خرابی المنت پخت را نیز مانند کبابپز میتوان از روی علائم ظاهری آن فهمید. این موارد عبارتند از:
1. عدم سرخ شدن المنت پخت در هنگام روشن شدن
2. مشاهده آثار سیاهی و سوختگی بر روی المنت
3. متورم شدن یا جدا شدن المنت
نکته: اگر المنت دستگاه از نظر ظاهری مشکلی نداشت پیوستگی جریان را با استفاده از یک مولتیمتر چک کنید.
نکته: اگر جریان وجود نداشت برق دستگاه را قطع کرده و پنل پشت را بردارید. سپس المنت را تعویض کنید.
نکته: اگر المنت دستگاه شما مشکلی ندارد، مدار پخت را چک کنید. برای بررسی مدار پخت باید یک تست ولتاژ زنده انجام شود.
این کار نیازمند حضور یک متخصص است و بهتر است افرادی که تخصص کافی در زمینه تعمیر اجاق گاز قدیمی دارند، این کار را انجام دهند.
بخشهایی که در هنگام تعمیر اجاق گاز قدیمی باید مورد بررسی قرار بگیرند عبارتاند از:
1- فیوزها
2- ترموستات کنترل
3- بخش کنترل الکترونیکی است.
بخش چهارم: المنت سطح گرمکننده
نحوه تعمیرات المنت سطح گرمکننده (اجاقگازهای برقی) در آموزش تعمیر اجاق گاز قدیمی به شرح زیر است:
سطح گرمکننده در اجاقگازهای برقی معمولاً به صورت سیمپیچ یا سیمپیچ نواری با رویه بالایی صاف است.
عملکرد این بخش به این صورت است که سیمها با استفاده از جریان الکتریکی تولید حرارت میکنند. این المنتها حالت سیمپیچی دارند. برای بررسی هر یک، آنها را از پایانه جدا کرده و با استفاده از یک مولتی متر تست کنید. همچنین انتهای پایانهها باید از نظر پوسیدگی و آسیب بررسی شوند.
در صورت مشاهده هر نشانهای از پوسیدگی یا آسیب در پایانهها، هردوی بلوک و سوکتها را تعویض کنید.
برای تعویض بلوک پایانه قبل از هر چیز باید برق دستگاه را قطع کنید. برای دسترسی به المنتها باید رویه گاز را بردارید، سپس سیمها را از پایانه المنت جدا کنید.
بخش پنجم: ترموکوپل
شاید در اینجا برای شما این سوال مطرح شود که ترموکوپل چیست؟ قبل از ادامه آموزش تعمیر اجاق گاز قدیمی ، برای پاسخ به این سوال با ما همراه باشید.
ترموکوپل چیست؟
ترموکوپل یک قطعه به کار رفته در سیستم انواع اجاق گازهای آشپزخانه است که وظیفه به جریان انداختن شرایط ایمنی و هشدار را در هنگام کار با اجاق گاز دارد. قطعه ترموکوپل برای افزایش ایمنی در انواع اجاق گازها استفاده میشود و همین امر تا حد زیادی اهمیت بالای تعمیر ترموکوپل اجاق گاز را بیان میکند.
ساختار ترموکوپل
ساختار ترموکوپل به این شکل طراحی شده است که یک قطعه به نام بویین در هنگام خاموش شدن اجاق گاز به طور خودکار شیر گاز را قطع کرده تا مانع بروز حوادثی مثل آتش سوزی در اثر نشت گاز آشپزخانه شود. به همین علت وجود ترموکوپل در سیستم اجاق گاز از اهمیت بالایی برخوردار است.
از مهمترین دلایل نیاز به استفاده از ترموکوپل در طراحی اجاق گاز میتوان به کنترل و پخش شعله بر روی اجاق گاز اشاره داشت. بنابراین به کار گرفته شدن قطعه ترموکوپل در کنار فندک در سیستم اجاق گاز بسیار تاثیرگذار است. تعمیر ترموکوپل اجاق گاز قدیمی از سری نکاتی است که در نگهداری صحیح و رفع نقص کاربردی انواع اجاق گاز در آشپزخانه نقش دارد.
علائم خرابی ترموکوپل اجاق گاز
یکی از علائم بارز عملکرد نامناسب ترموکوپل اجاق گاز روشن نماندن شعله اجاق گاز و یا روشن نماندن فر در اجاق گاز است. در دیگر موارد میتوان به شعله کم اجاق گاز و درست نسوختن شعله اجاق اشاره داشت. حالا برای تعمیر این عیب ها در ادامه مقاله تعمیر اجاق گاز قدیمی همراهتان هستیم.
شکل ظاهری ترموکوپل در هنگام بررسی وضعیت آن در اجاق گاز به راحتی بیانگر سلامت و یا عیب در ساختار این قطعه است. اگر محل اتصال دو فلز ترموکوپل دچار سوختگی شده باشد و بهعبارتی اتصالات از هم جدا شده باشند، به احتمال زیاد ترموکوپل آسیب دیده و باید به فکر تعمیر ترموکوپل اجاق گاز باشید.
در حالت بعدی برای تست اینکه ترموکوپل کار میکند یا نه گاز را روشن کنید. بعد چند دقیقه با یک وسیله جانبی مثل باد بزن شعله را خاموش کنید. در این شرایط عمکلرد صحیح ترموکوپل، با اقدام به قطعی جریان گاز قابل تشخیص است. اگر جریان، گاز را قطع کرد ترموکوپل سالم است. در غیر این صورت معیوب شده و نیاز به تعمیر دارد. علاوه بر این درصورتی که ترموکوپل مدام جریان گاز را قطع کند، نشان دهنده این است که به خوبی سر دیگر آن گرم نمی شود. پس بهتر است که سر آن را به شعله بیشتر نزدیک کنید.
نصب ترموکوپل روی اجاق گاز
ممکن است وضعیت ترموکوپل آسیب دیده به گونهای باشد که تعمیر ترموکوپل اجاق گاز قدیمی دیگر در عملکرد مناسب این قطعه تاثیر نداشته باشد. در این حالت باید به فکر تعویض ترموکوپل و به دنبال آن نصب ترموکوپل روی اجاق گاز باشید. برای تعویض ترموکوپل اجاق گاز در وهله اول یافتن جا و مسیر قرارگیری ترموکوپل اهمیت دارد. در ادامه در صورت داشتن دانش کافی در خصوص تعمیر ترموکوپل اجاق گاز با استفاده از آچارهای مخصوص، ترموکوپل آسیب دیده را با یک قطعه جدید جایگزین کنید. امیدواریم تا توانسته باشیم با این مقاله به شما در سرویس و تعمیر اجاق گاز قدیمی تان کمک کرده باشیم.