بوی بد دهان یا بوی بد دهان به دلایل مختلفی رخ می دهد و معمولاً قابل درمان است. کسانی هستند که این بیماری را می شناسند و راهی برای درمان آن نمی یابند، دچار ناراحتی روحی می شوند و از دوستان و آشنایان دور می شوند. گاهی اوقات افراد گیج می شوند زیرا علت اصلی بوی بد دهان را نمی دانند. بنابراین فرد مجبور است دائما از آدامس های خوشبو کننده یا اسپری های خوراکی استفاده کند که می تواند عوارض جانبی داشته باشد.

تنفس ناخوشایند علاوه بر ابعاد ارتباطی و اجتماعی می تواند ابعاد پزشکی نیز داشته باشد. زیرا می تواند نشانه یک وضعیت غیر طبیعی یا حتی یک بیماری خطرناک مانند سرطان ریه یا نارسایی کلیه باشد. خوشبو کردن نه تنها همراهی افراد را خوشایندتر می کند، بلکه در برخی شرایط می تواند جان آنها را نجات دهد. اگر شما هم بوی بد دهان دارید، با ما همراه باشید تا با شایع ترین علل بوی بد دهان و نحوه تشخیص و درمان آن آشنا شوید.


بوی بد دهان (هالیتوزیس) چیست؟

هالیتوزیس اصطلاح پزشکی برای بوی بد دهان است. در برخی افراد این بو به قدری قوی است که به آن بوی بد دهان می گویند. چیزی به نام سرطان وجود ندارد اما بوی بد دهان می تواند از علائم سرطان باشد که در قسمت علل بوی بد دهان به آن می پردازیم. اگر بوی بد دهان دارید احساس بدی نداشته باشید. از هر 5 نفر در جمعیت عمومی، 1 نفر از این عارضه رنج می برد، و اکثر افرادی که فکر می کنند به آن مبتلا نیستند، در واقع این بیماری را ندارند.

در برخی موارد، علل بوی بد دهان ساده و قابل پیشگیری است، بنابراین برخی دیگر به سرعت قضاوت می کنند، اما موارد استثنایی و نادری وجود دارد که فرد مبتلا به بوی بد دهان نیاز به مراقبت های پزشکی دارد. دانستن علت بوی بد دهان می تواند به شما در تشخیص این مشکل کمک کند. در بیشتر موارد، بوی بد دهان جدی نیست، اما اگر بیش از چند هفته ادامه یابد، ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل اساسی باشد.



هالیتوز کاذب چیست؟

اگر کسی تصور کند که نفسش ناخوشایند است، اما نفس او از نظر عینی مشکلی ندارد، در این صورت دچار «هالیتوز کاذب» شده است. هالیتوفوبیا یا ترس از بوی بد دهان ممکن است ادامه یابد، حتی زمانی که پزشک اطمینان دهد. در این مورد، صحبت با یک درمانگر یا روانپزشک متخصص در این زمینه می تواند موثر باشد



بوهای نامطبوع را در تجهیزات و شخصاً تشخیص دهید.

دندانپزشک اغلب به آرامی نفس یک فرد مشکوک به هالیتوز را بو می کند و با استفاده از مقیاس شدت شش درجه ای وضعیت را ارزیابی می کند. او همچنین ممکن است پشت زبان را خراش دهد و آن را بو کند، زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع بوی بد دهان باشد.

برای تشخیص دقیق‌تر بوی بد دهان، روش‌ها و ابزارهای آزمایشگاهی نیز وجود دارد که رایج‌ترین آنها عبارتند از:

هلی متر

این دستگاه برای اندازه گیری ترکیبات گوگردی در دهان استفاده می شود و می تواند سطوح پایین گوگرد را تشخیص دهد

کروماتوگرافی گازی

در این روش سه ترکیب گوگرد فرار به نام های: سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید اندازه گیری می شود.

آزمون BANA

این آزمایش میزان آنزیم های ویژه تولید شده توسط باکتری ها را که باعث بوی بد دهان می شوند اندازه گیری می کند.

آزمایش بتا گالاکتوزیداز

سطح آنزیم بتا گالاکتوزیداز با بوی بد دهان مرتبط است و ممکن است یکی از دلایل بوی بد دهان باشد.


علائم بوی بد دهان چیست؟

به طور کلی، درک بوی بد دهان کار سختی نیست. ممکن است دیگران متوجه مشکلی شوند و به شما اطلاع دهند یا از شما فاصله بگیرند. بارزترین علامت بوی بد دهان، مشاهده بوی نامطبوع از دهان است.


سایر علائم و نشانه های بوی بد دهان عبارتند از:

طعم ناخوشایند، ترشی یا تغییر در طعم دهان

دهان خشک

ظاهر یک پوشش روی زبان

توموق و ریگی

سوزش زبان



چه چیزهایی باعث ارواح شیطانی می شوند؟ روح شیطانی چیست؟

مهمترین دلایل بوی بد دهان عبارتند از:

1- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

باکتری ها معمولاً ذرات غذای گیر کرده در دندان یا دهان را تجزیه می کنند. ترکیبی از باکتری ها و ذرات ریز غذا در دهان باعث ایجاد بوی بد دهان می شود. مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن می تواند به حذف ذرات غذای گیر کرده بین دندان ها قبل از وقوع باکتری و پوسیدگی دندان کمک کند.

مسواک زدن پلاک را که یک ماده چسبنده است که روی دندان‌ها جمع می‌شود و باعث بوی بد دهان می‌شود، از بین می‌برد. تشکیل پلاک می تواند منجر به حفره ها و بیماری پریودنتال و لثه شود. اگر به طور مرتب دندان های خود را مسواک نزنید یا به بهداشت دهان و دندان خود توجه نکنید، بارها و بارها دچار هالیتوز می شوید.

نقش بهداشت دهان و دندان در بوی بد دهان

بهداشت نامناسب دهان، به ویژه در افرادی که تحت درمان ارتودنسی هستند، می تواند بوی بد دهان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. زیرا تمیز کردن دندان ها با بریس های دائمی دشوار است. این در مورد ایمپلنت های دندانی، بریج ها و سایر وسایل دندانی صادق است. اگر ارتودنسی، ایمپلنت، بریج یا هر روشی برای ترمیم دندان دارید، از قبل از سلامت دهان خود مراقبت کنید.



2- یکی از عوامل بوی بد دهان غذا و نوشیدنی های قوی است

برخی از غذاها باعث ایجاد بوی نامطبوع می شوند. برخی از این مواد غذایی که باعث بوی بد دهان و بوی بد دهان می شوند عبارتند از سیر، پیاز یا قهوه. به عنوان مثال، اگر سیر یا پیاز بخورید، معده شما با هضم این غذاها، چربی ها را در ساختار آنها جذب کرده و آنها را در جریان خون آزاد می کند.

این روغن ها وارد خون شده و به ریه ها می روند. در نهایت این مواد بوی نامطبوعی را از نفس شما خارج می کنند که می تواند از 24 ساعت تا 72 ساعت در نفس شما وجود داشته باشد. و باعث بوی بد دهان شود.



3- سیگار کشیدن

سیگار نه تنها لباس های شما را بوی بد می دهد، بلکه باعث بوی بد دهان نیز می شود. دود سیگار پوشش داخلی دهان و مجاری تنفسی را خشک می کند. خشکی به طور مستقیم باعث ایجاد بوی نامطبوع می شود

.

4- خشکی دهان

هنگامی که غدد بزاقی بزاق کافی تولید و ترشح نمی کنند، دهان شما خشک و خشک می شود. بزاق معمولا به تمیز نگه داشتن دهان و کاهش بوی بد دهان کمک می کند. دهان شما خشک می شود و در شرایط زیر دچار بوی بد دهان می شوید:

پیدایش اولین مشکل غدد بزاقی

با دهان باز بخوابید

مصرف داروهای خاص

مقداری میوه و غذا بخورید



5 - پریودنتیت

بیماری پریودنتال زمانی رخ می دهد که هیچ درمانی برای حذف پلاک پس از تشکیل وجود نداشته باشد. با گذشت زمان تخته سفت شده و جعبه ای می شود. شما نمی توانید تارتار را با تمیز کردن پاک کنید. این ساختار درون شما را عصبانی می کند. تارتار می تواند فضاها و حفره های کوچکی بین دندان ها و لثه ها ایجاد کند. غذا، باکتری و پلاک می توانند در این نواحی تجمع کرده و باعث بوی بد دهان شوند.



6- مشکلات مربوط به سینوس ها، گلو یا دهان می تواند باعث بوی بد دهان شود

اگر هر یک از مشکلات زیر را داشته باشید، بوی بد دهان بدتر می شود:

وجود عفونت در سینوس ها

رازهای پشت بینی

برونشیت

عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی

جدای از این ها، سنگ لوزه ها نیز می توانند منبع بوی بد دهان باشند زیرا باکتری ها می توانند به راحتی در سنگ جمع شوند و با فعالیت خود باعث ایجاد بوی بد دهان شوند


7- برخی بیماریها

بوی غیرطبیعی نفس انسان می تواند علائم و نشانه های بیماری هایی مانند بیماری کلیوی، دیابت و اختلال ریفلاکس معده به مری (GERD) باشد. ریفلاکس یا GERD یک علت نسبتاً شایع بوی بد دهان است. اگر نارسایی کلیه یا کبد یا دیابت دارید، ممکن است نفس شما بوی ماهی بدهد. وقتی دیابت کنترل نشود، نفس شما بوی غیرعادی خواهد داشت.


چگونه از بوی بد دهان جلوگیری کنیم؟

شما باید حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید. علاوه بر مسواک زدن بهتر است روزی یک بار نخ دندان بکشید. مطمئن شوید که تمام مواد غذایی و ذرات ریز را از روی دندان ها جدا کرده اید.

برای از بین بردن باکتری ها روزانه از دهانشویه ضد میکروبی استفاده کنید. علاوه بر دندان ها باید زبان خود را نیز تمیز کنید زیرا زبان شما مملو از باکتری هایی است که می توانند به دهان آسیب برسانند، هیدراته ماندن و دادن آب مورد نیاز بدن باعث کاهش خشکی دهان و بوی بد دهان می شود. کمک می کند ترک سیگار می تواند به حفظ سلامت دندان ها و خلاص شدن از شر بوی بد دهان کمک کند.

برای تعیین علت بوی بد دهان توصیه می کنیم توصیه های این مقاله را رعایت کنید و توصیه هایی را که می توانید در منزل یا با مراجعه به پزشک یا دندانپزشک انجام دهید، دنبال کنید.


در اینجا چند راه برای بهبود و رفع بوی بد دهان آورده شده است:

مسواک بزن

سعی کنید دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید، به خصوص بعد از غذا خوردن. مسواک خود را هر 2 تا 3 ماه یکبار عوض کنید تا از ورود باکتری به دهان جلوگیری کنید. قبل از رفتن به رختخواب، دندان های خود را مسواک بزنید و با دهانشویه یا آب نمک بشویید و غرغره کنید.


زبانت را پاک کن

باکتری ها، غذا و سلول های مرده اغلب روی زبان جمع می شوند، به خصوص زمانی که سیگار می کشید یا دهان خشکی دارید. استفاده از نخ دندان برای از بین بردن پلاک باکتریایی مفید است.


از نخ دندان استفاده کنید

مسواک زدن فقط حدود 60 درصد از سطح دندان را تمیز می کند. نخ دندان، ذرات غذا و پلاک بین دندان ها را از بین می برد.


پروتزهای مصنوعی خود را تمیز نگه دارید

هر چیزی که وارد دهان می شود، اعم از بریس، بریس و به طور کلی سایر وسایل، باید طبق دستورات روزانه تمیز شود. تمیز کردن این دستگاه از تشکیل باکتری و انتقال آن به دهان جلوگیری می کند.


از خشکی دهان جلوگیری کنید

اگر خشکی دهان دارید، از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل خودداری کنید. آب زیاد بنوشید. جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات، ترجیحاً بدون قند، می تواند به تحریک تولید بزاق کمک کند. اگر خشکی مزمن دهان دارید، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که تولید بزاق را تحریک می کنند. از مرطوب کننده های بدون نسخه مانند اسپری خوراکی، شستشوی صورت یا مرطوب کننده ژل استفاده کنید.



از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید

سیر، پیاز و غذاهای تند باعث ایجاد بوی نامطبوع می شوند. هنگام جمع آوری از این غذاها خودداری کنید. خوردن غذاهای حاوی قند با بوی بد دهان مرتبط است. نان خوردن غلات کامل و سبزیجات در صبحانه باعث تمیزی پشت زبان می شود.

من سیگار می کشم



از استعمال دخانیات و جویدن محصولات تنباکو خودداری کنید.
 

ادامه مقاله:https://drsheidaclinic.com/